Nieuws

Jubileumjaar Staluse Pera

27 augustus 2022 t/m 26 augustus 2023

27 augustus 2022 t/m 26 augustus 2023

Om toegangskaarten te kopen via de crowdfunding campagne, zie hier de informatie over het openingsfeest op 27 augustus 2022:

http://ondinedekroonbeeldendekunst.cmail20.com/t/ViewEmail/d/723E62D2B48955692540EF23F30FEDED?alternativeLink=True

 Vier dit jubileumjaar met ons mee en doe een donatie zodat we het fantastisch kunnen vieren!
Onder deze link kunt u alle informatie daarover zien en horen in een filmpje, foto’s en tekst!
https://www.voordekunst.nl/projecten/14241-jubileum-dansschool-staluse-pera

Balletschool Staluse Pera bestaat 85 jaar en is 50 jaar gehuisvest aan de Heemraadssingel 235 in Rotterdam!

Het komende dansseizoen 2022/2023, gaat Dansschool Staluse Pera dit bijzondere, dubbele jubileum vieren. De naam van deze dansschool is ontleend aan de naam van de oprichtster, Staluse Pera. Dat was de artiestennaam van de Rotterdamse Albertje de Jong (1909-2000). Deze danseres c.q. dansdiva hield er een bohemienne levensstijl op na, werkte hard aan haar dansopleiding, ontving als eerste in Nederland het staatsdiploma dans en richtte in 1937 van de vorige eeuw haar eigen dansschool op. Deze dansschool vond uiteindelijk haar definitieve locatie aan de Heemraadssingel.

Het startschot van het jubileumfeest willen we in het weekend van 27/28 augustus 2022 laten plaatsvinden met onder andere een dansperformance en boekonthulling met etsen ‘De Singel ~ een gedicht’ van kunstenares Ondine de Kroon, over de statige en prachtige Heemraadssingel in Rotterdam waar de dansschool inmiddels 50 jaar gevestigd is. We herdenken Staluse Pera door middel van een expositie over haar leven en werk. Dit vullen we aan met een korte filmvertoning van een tv programma fragment van een kwartier, waarin de dansdiva geïnterviewd werd. We organiseren een swingend feest op live muziek en vervolgen dit met lesdemonstraties en lezingen over de historie van de dans, ook zoals deze zich in Staluse’s tijd ontwikkelde en hoe het nu is geworden en uiteindelijk willen we het afsluiten met het samenstellen van een boek over haar.

Hiermee willen we deze school goed op de kaart krijgen, Staluse in het zonnetje zetten en vooral haar unieke verhaal doorgeven aan volgende generaties. We hopen daarmee een drempel te verlagen, toegankelijker te maken voor mensen die anders niet zou gauw ballet of een andere vorm van dans zouden gaan beoefenen en zouden ook niets over deze dame te weten zijn gekomen. Het herdenken en vertonen van haar bijzondere erfgoed in dit culturele instituut is in de laatste plaats ook van belang voor de stad Rotterdam.

Balkon

Deel dit!