D e   D a n s s c h o o l

Dansschool Staluse Pera verwelkomt iedereen voor het geven of volgen van ballet-, dans- of andere bewegings-lessen. Op deze school ervaar je heel gezonde en fijne manieren van lichaamsbeweging. Het lesaanbod van de school zetten we zo breed mogelijk in en het streven naar voor ieder wat wils. Aarzel dus niet en meldt je aan voor het huren van de zaal om les te geven, of je te melden bij een van de docenten voor het volgen van lessen, als je hoe dan ook op een serieuze en toch ontspannen wijze met dans of beweging bezig wilt zijn.

Voordeur Dansschool Staluse Pera

D e   Z a a l

De Dansschool aan de Heemraadssingel 235 is een mooie, unieke locatie. Het is voor iedereen die er op zijn of haar manier met beweging bezig is, altijd inspirerend. De diversiteit aan danskunsten die er uitgevoerd worden, genereren interessante onderlinge raakvlakken. Het lesaanbod wisselt natuurlijk soms wel maar blijft zeker nog steeds groeien. Naast onder andere het ballet, zijn er ook lessen Oekraïnse Volksdans, Balinese dans, Pilates, Yoga en Bollywood dans. En we blijven ook altijd steeds dansdocenten in andere dansdisciplines oproepen zich bij ons aan te sluiten om hun lessen hier te komen ontwikkelen. Meer informatie over zaalverhuur op de pagina Zaalverhuur én ons gehele actuele lesaanbod op de pagina Weekrooster.

Naast vaste wekelijkse lessen, worden er ook geregeld eenmalige dansworkshops en andere relevante dans- of andere evenementen georganiseerd waaronder open dagen voor de balletschool, dans- en filmvoorstellingen, lezingen, presentaties, vergaderingen, lezingen, etc. Ook kunnen er dans- of muziekrepetities plaatsvinden, en trainingen voor individuele professionele of amateur dansers, theatermakers, zangers/koren en musici. Dit kan zowel door de vaste docenten, maar ook door docenten buiten de dansschool worden georganiseerd in onze zaal. Voor alles wat dans en beweging betreft verwijzen we jullie eveneens naar de pagina Zaalverhuur, maar voor andere evenementen hebben we de pagina Evenementen Verhuur want daarvoor gelden namelijk andere voorwaarden. Voor vragen en/of meer informatie kunt u een berichtje sturen via de contactpagina, of bellen of een appje sturen naar onze contactpersoon Floor van Dongen op telefoonnummer 06-41456631.        U bent altijd van harte welkom, graag tot DAN(S)..!

Geen winstbejag, maar een dansschool met inhoud & liefde

Wij zijn een stichting, en als non-profit organisatie stellen wij onze school ten dienst van de Rotterdamse kunst en cultuur en niet van winstgevende omzet. Het is de inhoud waar het om draait, en de liefde voor de (dans)kunst. Eveneens wordt met veel liefde in herinnering aan Danseres en Dansdocente Staluse Pera (1909 – 2000), deze Balletschool voortgezet.

L o c a t i e

Dansschool Staluse Pera is sinds 1970 gehuisvest in dit prachtige pand aan de Heemraadssingel 235.
Het is een voormalig patriciërshuis gebouwd rond 1908 en opgeleverd in 1909, hetzelfde jaar dat Staluse Pera geboren werd! Deze leeftijdsgenoten hebben elkaar in 1970 gevonden. Staluse Pera kreeg in dat jaar dit onderkomen toegewezen door de gemeente Rotterdam om haar balletschool voort te zetten. Staluse Pera is al vele jaren als danseres en balletdocente (sinds 1927) een begrip in Rotterdam en draagt al 91 jaar haar belangrijke steentje bij aan de cultuur in Rotterdam en in de wijk Delfshaven. Voormalige locaties waren de Schiekade, Boompjes, Westzeedijk en de Westersingel.

Beschermd stadsgebied / Monumentaal pand

Het pand staat aan een van de grootste en mooiste singels in Rotterdam die onder ‘beschermd stadsgezicht’ valt. Dat wil zeggen dat de panden op zijn minst aan de buitenkant authentiek moeten blijven en het stadsbeeld oorspronkelijk moeten houden. Vervolgens kunnen dergelijke panden mogelijk monumenten worden, als ook de binnenkant authentiek is gebleven of in originele staat is teruggebracht. Op de begane grond en 1e etage waar de balletzaal zich bevindt, kan er wel gesproken worden over dat daar de authenticiteit behouden is gebleven, dus het pand aan nummer 235 is gedeeltelijk authentiek.

B e s t u u r   &   m e d e w e r k e r s

Beleidvoering

Respect

In de beleidsvoering van onze school staat één ding voorop: het respect voor de diversiteit aan dans- en bewegingskunsten, stijlen en culturen. Alle docenten die bij ons lesgeven, vullen hun lessen geheel zelf in als freelance docenten en hanteren hun eigen lesmethoden, bepalen zelf het lesgeld wat zij aan hun leerlingen vragen, gaan op eigen wijze met hun lesprogramma om en hun leerlingen. Alle docenten betalen een bijdrage aan de onkosten van de school en het gebouw waarin deze gehuisvest is. Ook telt bij ons een ander belangrijk aspect met betrekking tot wederzijds respect: dans en beweging is er altijd en voor iedereen: oud, jong, vrouw, man, groot of klein, ervaren of onervaren, valide of invalide, homo, hetero of andere seksuele voorkeuren, zwart of wit, elke cultuur, gezond of ziek, alle niveau’s, van professionals, hobbyisten tot beginners.

E e n   g e m e e n s c h a p

Wel moet duidelijk zijn dat onze docenten, ondanks het lesgeven als zelfstandigen of freelancers onder dezelfde hoed van onze zaal verhurende dansschool werken en zij vriendschappelijk en saamhorig met elkaar omgaan als veel handen op één buik en elkaar in elke situatie niet afvallen, maar zullen steunen. Voorop staat ook het toepassen van het gedachtegoed van Staluse Pera: mensen door dans en beweging, geestelijk én lichamelijk zelfverzekerd, sterk en gezond te laten worden omdat dit baat heeft bij alles wat een mens doet in zijn/haar (verdere) leven. Natuurlijk is het belangrijk dat er het nodige geleerd en getraind wordt, en hangt het verder af van de leerlingen zelf wat hij of zij willen leren en gemotiveerd zijn om door te blijven gaan om dans permanent in hun leven toe te laten, wat overigens het beste is om te doen voor de algehele gezondheid.

G e b r u i k  z a a l  &  r u i m t e s 

Met de docenten worden afspraken gemaakt omtrent het hoe omgaan met de danszaal en de andere ruimtes die daarbij horen en hoe deze moet worden gebruikt door middel van het hanteren van een algemeen huisreglement. De stichting en haar bestuursleden, samen met de freelance locatie- en zaalmanager Floor van Dongen, doen hun uiterste best om de balletzaal en de aanverwante zaken zo goed mogelijk ten behoeve van de lessen ten dienste te stellen, zodat iedereen er goed en met veel plezier kan werken. De zaal wordt wekelijks schoongehouden en wordt er op toegezien dat in technische zin alles werkt, en gerepareerd wordt zodat alles zo goed en veilig mogelijk verloopt. Het staat de docenten en uiteraard hun aanwezige leerlingen altijd vrij om contact met Floor van Dongen op te nemen, wat er dan ook is.