Oekraïnse Volksdans

Oekraïnse Volksdans

Beleef de Oekraïense dans!

Tradities en muziek hebben de verbindende kracht. Ze verenigen mensen van verschillende leeftijden, levensstijlen en achtergronden. Dit is het verhaal van onze volksdansgroep MRIYA, die dans en muziek uit ons moederland Oekraïne vertegenwoordigt. Onze dansgroep heeft een authentiek repertoire van traditionele Oekraïense volksdans en enkele moderne Oekraïense dansen in combinatie met traditionele zang.

De groep heet MRIYA, wat in het Oekraïens “een droom” betekent. Ons doel is om de levendigheid en diepe betekenis van de traditionele danscultuur van Oekraïne in Europa te vertegenwoordigen. Door de traditionele Oekraïense dans werd vaak de manier van leven van onze voorouders uitgedrukt, een soort van story telling, maar dan ook in prachtige traditionele klederdracht. Vaak weten toeschouwers niet wat ze van onze voorstellingen kunnen verwachten, we worden vaak als apart en uniek genoemd.

Onze dansgroep is opgericht door de getalenteerde Oleksandra Bobrychenko, een choreograaf, afgestudeerd aan de Kharkiv Staatsacademie van Cultuur, een uitvoerend artiest van het volksdanstheater “Zapovit”, nu woonachtig in de VS. Ondanks de afstand is Oleksandra nog steeds betrokken bij onze dansgroep als choreograaf. Nu wordt de groep geleid door Maria Udod, een danseres en choreografe, afgestudeerd aan de Rotterdamse Dansacademie Codarts. Zij is ook een uitvoerend artiest, en ze trad vroeger op met de moderne dansgroep ScapinoBallet Rotterdam. Naast het leiden van MRIYA is ze ook een dansdocent. De meeste van onze 20 leden zijn geen professionele performers maar hebben zich ontwikkeld tot semi-professionals. Velen van hen zijn met dans opgegroeid, maar sommigen hebben de dans pas na hun dertigste ontdekt. De leeftijd van de groepsleden varieert van 16 tot 56 jaar oud, wat onze groep echt inclusief maakt.

Dit voorjaar hebben we ons 5-jarig jubileum gevierd. Onze dansgroep treedt regelmatig op bij verschillende soorten evenementen, georganiseerd door vele culturele, overheids- en vrijwilligersorganisaties. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne treden we vaak op om geld voor Oekraïne in te zamelen.

Oekraïnse Volksdans bij Staluse Pera

(lessen worden gegeven in het Engels)

Docent: Maria Udod

Contact opnemen via Vita Novalenko:
E-mail: vita_kov@hotmail.com

Zondag 19.00 – 21.00 uur: Oekraïnse Volksdans (volw.)

Oekraïnse Volksdans op social media

Schrijf je in voor Oekraïnse Volksdans

Gebruik het onderstaande formulier om je in te schrijven

IS form Oekraïnse Volksdans
Inschrijven voor: